YOGA

Wat is Yoga?

Allereerst, wat is Yoga niet?  Yoga is geen religie. Ook wil Yoga u niet bekeren of een levensopvatting opdringen.

Wat Yoga wel wil, is u een aantal hulpmiddelen aanreiken die u in staat stellen wat minder gespannen en wat eerlijker tegen de dingen aan te kijken. En met de dingen bedoel ik uzelf, de wereld om u heen en de samenhang daar tussen.

Het woord Yoga is afgeleid van het Sanskriet woord voor juk – samenbrengen, verenigen. Dit wil zeggen, evenwicht scheppen in uzelf en de wereld rondom u.

Waarom Yoga?

Het moderne leven stelt hoge eisen aan lichaam en geest. Soms kan het evenwicht tussen deze twee verstoord raken en daardoor kan onze gezondheid worden bedreigd. Om dit te helpen voorkomen is er een doordacht systeem van eenvoudige oefeningen die ontspanning en nieuwe energie geven en ons in balans houden. Zo’n systeem is Yoga.

Yoga is een methode, waarmee we onze mogelijkheden en beperkingen leren herkennen en evenwicht kunnen brengen tussen de functies van lichaam en geest.

Deze methode heeft mensen al duizenden jaren geholpen om lichamelijk gezond te blijven en zich geestelijk beter te ontplooien.

Yoga komt oorspronkelijk uit India en kan door iedereen worden beoefend. Yoga is gebaseerd op de ervaring van het individu zelf. Wie de mogelijkheden van Yoga wil ontdekken, zal bij zichzelf moeten beginnen.

Hatha Yoga

Van de verschillende yogasystemen, die al sinds jaren in het westen worden beoefend, is Hatha Yoga de bekendste. Deze methode bevat o.a. ontspannings- en ademhalingsoefeningen, concentratietechnieken en lichaamshoudingen, die asana’s worden genoemd.

Bij het uitvoeren van de oefeningen gaat het steeds om de persoonlijke inzet en betrokkenheid, waardoor forceren wordt vermeden. Hatha Yoga is dan ook geen uitputtende training, maar een rustige methode voor het vrijmaken van latente energie. Bovendien kan het ons leren deze energie te beheersen en doelmatig te gebruiken.

Artsen verwijzen patiënten dikwijls naar Yogacursussen, omdat de oefeningen ons bevrijden van allerlei spanningen en blokkades, de bloedcirculatie bevorderen, de natuurlijke ademhaling verbeteren en zowel het ademvolume als de energieopname vergroten.

Pranayama

Pranayama betekent energie. Het wordt vaak vertaald als ademhalingsoefeningen en is een belangrijk onderdeel van de les.

Gedurende de les zal ik u vaak op de manier van ademhalen in combinatie met de Yogahoudingen attenderen. Als u rookt wil ik u vragen om ten minste een half uur voor de aanvang van de les niet meer te roken i.v.m. deze Pranayama oefeningen.

Eten, drinken en Yoga

Het is niet verstandig om na een zware maaltijd yoga te beoefenen, omdat sommige houdingen doorwerken op de spijsvertering. Het is altijd goed om gedurende de dag voldoende te drinken in verband met het reinigen van het lichaam. Als u dat fijn vindt, kunt u een flesje water gebruiken tijdens de Yogales.

Reacties zijn gesloten.